Tajusinpas tuossa, että vanhempaakin tekstituotantoa löytyy. Ihan virtuaalimaailman saralla.

Teksti 1 (kirjoitettu kun VRL oli toimimatta noin vuosi sitten)

VRL uudistaa, sääntömuutokset hirvittävät virtuaalikansaa. Maailmanmenoa pohditaan vilkkaasti keskustelufoorumilla. Ei huolta, voitte valita kahdesta vaihtoehdosta. VRL tai ravi-/laukkapuoli. Myönnetään. Kolmesta vaihtoehdosta. Emmehän sulje pois lopettamista, mutta se on toivottavasti harrastajiemme viimeinen vaihtoehto.

Kuinka moni virtuaaliharrastaja olisi voinutkaan uskoa vielä pari-kolme vuotta sitten, että virtuaalimaailmassa koetaan tällaisia muutoksia mitä nyt viimeisen vuoden aikana on koettu? Itse, silloin 2004 vuoden alussa virtuaaliheppailua aloittaessani en olisi voinutkaan uskoa, että jo viitisen vuotta kestänyt virtuaalitaipaleeni voisi kokea tämän kaltaisen mullistuksen. VRL on muuttamassa virtuaalimaailman heppailua vaikeammaksi kuin IRL heppailu on koskaan ollutkaan. Joskus tosiaan oli harrastaminen helppoa ja miellyttävää, mutta nyt, kun katon virtuaalimaailman keskustelufoorumia. Aivan, sitä samaista htvostalli.netin keskustelufoorumia, joka kantaa nimeä Virtuaalitallit. Heti etusivulla tulee jo vastaan muutamia viestiketjuja, joissa ilmoitetaan lopettamisesta tai valitetaan VRL:stä. Myönnetään. Itselläni on myös etusivulla viestiketju. Osaksi sekin ketju sinne on laitettu VRL:n sääntömuutosten takia, mutta ei, omaan tilanteeseeni VRL ei ole pääsyyllinen.

Lukijaa alkaa ehkäpä mietityttämään että mikä ihme onkaan saanut virtuaalimaailman sitten näin sekaisin. Asia on virtuaaliharrastajille kuitenkin päivänselvä. VRL:n uudet sääntömuutokset kilpailuiden kanssa. Kaikki mistä olemme vähääkään saaneet iloa ja ehkä jopa hyötyä on otettu pois. Ei saa järjestää enää kilpailuita, joissa etuuksia jollekin tietylle seuralle tai rodulle, vain kaikille avoimet, seurakilpailut tai tietyille roduille avoimet ovat sallittuja. Näissäkin rajoitteensa. Toinen ilo joka meiltä on pois viety on kilpailijamäärien rajoittamattomuus. "Vähintään 30, enintään 100" - kuuluu VRL:n sivuilla oleva sääntö. Ei aivan tarkalleen samassa sanamuodossa, mutta lukee kuitenkin. Rajoittamattomia ei siis saa enää pitää. "Yksi ratsastaja saa täyttää max 10% luokan osallistujamääristä" - 100 ratsukon luokassa tämä tarkoittaa että yksi ratsastaja saa ilmoittautua 10 hevosella luokkaan, 30 ratsukon luokassa 3 hevosella jne. Mihin onkaan siis maailma menossa? Viekö VRL tietoisesti meiltä kaikki ilomme ja huvimme? Miksi haluatte tehdä tästä niin vaikeata?

Itse en henkilökohtaisesti koskaan ole virtuaaliheppailua ottanut liian vakavasti. Tokihan hevosiin ja talleihin on tullut uhrattua aikaa, mutta siltikin, olen yrittänyt sopeutua muutoksiin. Nyt kun VRL on viemässä meiltä lähes kaiken, pitää ihmisten pakko opetella kilpailemaan jälleen kerran villeissä kilpailuissa, siirtyä ravi- tai laukkapuolelle, mutta tokihan on vielä näitä jotka haluavat sopeutua VRL:n muutoksiin. Kun VRL kaatui vuosi sitten koko virtuaalimaailma meni sekaisin. Kuinkahan mahtaa olla asioiden laita nyt, kun VRL kaatumisensa jälkeen pystyyn noustuaan tekemillään muutoksilla on saanut monet harrastajat lopettamaan joko harrastuksen kokonaan tai vaihtoehtoisesti siirtymään tosiaan laukka- ja/tai ravipuolelle. Itse kuulun näihin jotka vaihtavat vain laukka-/ravipuolelle. Sielläkin on toki opeteltavana asioita, mutta ainakaan asiat eivät muutu niin kovaa tahtia kuin mitä ratsupuolella VRL:n kanssa tapellessa. Vaikka enhän minäkään ratsupuolta ole hylkäämässä. Pari ratsua on edelleen ja seura, WR, jonka kanssa koetetaan muutoksiin sopeutua.

VRL:n oma kantahan asioiden muuttamiseen on tunnetusti asioiden helpottaminen. Mutta kuinka monen asiat virtuaalimaailmassa oikeasti helpottuvat, kun esimerkiksi seurakilpailuihin vaaditaan ensin seuranpitäjän hyväksyntä ja sitten vielä jaoksen pitäjän? Entäpä sitten kilpaileminen? Tulokset kutsusivulla eivät ole enää viralliset, vaan VRL:n tulospankissa olevat tulokset ovat ainoat viralliset tulokset. Muita ei hyväksytä. Kuvitella miten yksi osa virtuaalimaailmaa voi saada kuitenkin kaiken sekaisin? Tässä kuitenkin kun olen virtuaalimaailman muuttumista viiden vuoden ajan seurannut, olen alkanut pohtia. Tekeekö VRL loppujen lopuksi asioista pidemmän päälle yhtään sen helpompaa? Tähän mennessä nimittäin näyttää vahvasti siltä, että VRL:n kanssa eläminen vain mutkistaa meidän, tavallisten virtuaaliharrastajien, asioita huimasti. Kuinka kauan jaksamme tätä VRL:n harrastamaa sortoa? Tämähän alkaa melkein käydä historian tunnilla lukemastani siirtovalta kahakoista!

VRL on vahva, ja vahvistuu luultavimmin entisestään kun sen todelliset tukijat pitää pintansa. Mutta me, pieni vähemmistö virtuaalikansalaisista pyrimme kuitenkin tasapainoilemaan kahden vaihtoehdon välissä. Onneksi kuitenkin virtuaalimailmassakin on mahdollisuuksia paljon. Jos/kun ei VRL kiinnosta niin voi liittyä laukka- tai raviharrastajiin.

 

Teksti 2 (kirjoitettu 13.2.2010)

VRL:n sivuille yrittäville aukeaa eteen karu valkoinen sivu, joka ilmoittaa 'Olemme tauolla. Palaathan tarkistamaan tilanteen ensivuoden puolella.' Sama viesti on ollut sivuilla jo vuoden 2009 joulukuun puolestavälistä. Virtuaalimaailmassa käy kuhina, kaikkien maailma tuntuu pyörivän VRL:n ympärillä. Maailmanloppu on lähellä, kun ei sivuja tunnuta saavan takaisin koskaan, mennäänhän jo helmikuussa.

Hevostalli.neti Virtuaalifoorumilla on päivittäin etusivulla topickeja, joiden aiheena on VRL, viimeisin avaamani VRL-topick kantoi nimeä 'Jumankauta! VRL!' Kuten muissakin, myös tässä valitustopickissa oli aiheena VRL:n tauko. Mielenkiintoista sinänsä, tästä topickista en vielä löytänyt viestejä, joissa Leandra tai joku muu tulee heittelemään vitsiä VRL:n hallituslaisten lomamatkasta Goalle (ja se yksi varaton lomailee jossain muualla). Minua nämä asiat huvittavat, mutta ei kaikkia. Osa virtuaaliharrastajista on erittäin näreissään siitä, kun ei pääse kisaamaan jaoksellisissa ja ei pääse rekisteröimään, ja kun laatiksetkin on jäissä nyt tauon takia. Herätkää! Ei se VRL koko virtuaalimaailman napa ole. Aina voi kisata NJ:tä, villejä, raveissa tai vaikka laukkakisoissa. Ja mikä parasta, nyt on aikaa keskittyä siihen tallin rakenteluun, tekstien kirjoitteluun ja vaikka uusien asioiden opetteluun.

Mikä sitä VRL:n remonttitaukoa sitten pitkittää? No, tauon syyhän alunperin on ollut virheellisten koodien korjaaminen. Sitähän Fea (ja hänen mahdolliset koodausapulaisensa) sitten tekevät. Ihmisiä Fea ja muut VRL:N hallituksen jäsene kuitenkin ovat, jonka vuoksi emme me harrastajat voi olettaa heiltä mahdottomuuksia. Emme voi vaatia heitä istumaan tietokoneen ääressä koodailemassa 24/7, vaikka toiset sitä varmasti haluaisivatkin. Itse olen sitä mieltä, että Fealle olisi annettava työrauha, ja lopetettava VRL-valitustopickien tekeminen, vaikka tokihan ne tuntuvat kuuluvan nykypäivän virtuaaliharrasteluun. Ilman niitä tuntuu, että jotakin on pielessä. Ainahan VRL:ää on syystä tai toisesta parjattu, oli se sitten toiminnassa tai ei.

Eräällä virtuaaliharrastajalla, Viivuskalla (joka käsittääkseni on tätä vähän pitempää harrastanutta sakkia, ns 'vakiokamaa'), on virtuaaliblogissaan hieno kirjoitelma, VRL - loppu vai vain tauko?! Luettuani blogikirjoituksen, on minun sanottava, että se on täyttä asiaa koko juttu. Toiset kun ottavat tämän harrastuksen aivan liian vakavasti.

Mutta kuinka monen maailma oikeasti kaatuisi? Miksi ei voitaisi palata aikaan, jolloin VRL oli huomattavasti pienempi järjestö. Aikaan, jolloin jaokset olivat kukin irrallisia, mihinkään kuulumattomia. Kun niitä pyöritettiin käsivoimin, eikä aivan yhtä koodivaltaisesti, kuten nykyään. Kuinka monelle tekee todella pahaa palata villien kilpailuiden aikaan? Vai onko harrastajista tullut suuruudenhulluja? Pitääkö kaiken tapahtua heti, aina vain nopeammin ja nopeammin. Niin, että ilman VRL:n kaltaista järjestöä ei selvitä, ei vaikka se olisi samanlainen, kuin joskus aiemmin. Jaokset oli listattuna, mutta ne eivät olleet VRL:n alaisia. NJ ei ole vieläkään VRL:n alainen, hyvä sinällään, siinä voi ratsujenkin omistajat kilpailla nyt, kun VRL on remontissa. Vaikka onhan vaihtoehtona vielä Laukkajaos (LJ) ja Virtuaalisten Ravien edistämisryhmä (VRER), joista kumpikin on VRL:stä erillisiä.

VRL palannee kuitenkin jossain vaiheessa, kunhan koodineromme Feanaro saa kaiken koodailtua. Ehkäpä liitto palaa entistä ehompana, kenties, mutta se on varmaa, että kun VRL palaa, on aluksi kisoissa tungosta, rekisterijonot tukossa ja ennen kaikkea, hevostalli.netin Virtuaaliforralle syntyy valitustopickeja siitä, kuinka kilpailuihin ei mahduta ja hevosia ei saa rekisteriin. Vaikka ensimmäisenä tietty hehkutetaan VRL:n paluuta. Sitä odotellessa.

Nämä kirjoitukset ovat vain minun, flanellin, omia kannanottojani virtuaalimaailman uusiin tuuliin, VRL:n muutoksiin ja remonttiin. Kommentointi on muuten sitten sallittua ja toivottua, ihan kaikkiin blogikirjoituksiin.